5 август

05 август, 00:01

Во 1962 година полицијата на Апартхејдот го затвори Нелсон Мандела, казнувајќи го на доживотен затвор.

Најголемиот борец за човекови права остана во затвор сè до 1990 година, кога конечно беше ослободен.

Во негова чест, на местото каде беше уапсен е подигната импресивна скулптура – сведоштво за неправдата која му беше нанесена на човекот кој никогаш не престана да се бори за подобар свет, правда и еднаквост.


автор: Stojanovska Elena

Оваа вест е прочитана 1658 пати.

Коментари [0]

Додади коментар


Безбедносен Код:
Security Image  Освежи

Коментар


НА ДЕНЕШЕН ДЕН

11 август

11 август

Во 1999 година настанало потполно затемнување на Сонцето какво во Британија не било видено од 1927, а во Европа од 1990 година.

© 2022 МОЈ ПОРТАЛ  Сите права се заштитени.   изработено од Асидус