7 Декември

07 декември, 00:01

 

 

 

 

 

 

Во 1914 година во Европа, започнала Првата светска војна, позната во историјата уште и како Големата војна и Војната на нациите.

Во бојните полиња кои ги имало насекаде низ Европа, биле мобилизирани невиден број на војници.

Првата светска војна бил втор најкрвав настан во светската историја до 1914.

Во оваа војна за прв пат било искористено хемиско оружје, биле изведени првите масовни бомбардирања на цивили од небо, и се случиле некои од првите големи масакри на цивили.

Завршила во 1918 година.


автор: Jakimova Jasmina

Оваа вест е прочитана 869 пати.

Коментари [0]

Додади коментар


Безбедносен Код:
Security Image  Освежи

Коментар


НА ДЕНЕШЕН ДЕН

11 август

11 август

Во 1999 година настанало потполно затемнување на Сонцето какво во Британија не било видено од 1927, а во Европа од 1990 година.

© 2022 МОЈ ПОРТАЛ  Сите права се заштитени.   изработено од Асидус