Животен стил, Кујна, Рецепти
Бајадера
16 февруари, 07:56
500 гр. шеќер
220 мл. вода
1 маргарин
300 гр. мелени бисквити
300 гр. мелени ореви
100 гр. чоколадо за готвење
Глазура:
100 гр. чоколадо за готвење
2 – 5 лажици маргарин
3 – 4 лажици какао
малку шеќер
малку млеко
На тивок оган се ставаат шеќерот и водата да зовријат. Откако шербетот ќе се излади му се додава растопениот маргарин, мелените бисквити, мелените ореви и се заедно, убаво се меша.
Смесата се дели на два дела. Во едниот дел се става 100 гр. стопено чоколадо и убаво се меша.
Во калап за бајадера, на дното се става кафеавиот дел, а над него белиот дел од смесата. Вака добиената бајадера се прелева со глазурата.
Бајадерата се остава да постои неколку часа во фрижидер за да се стегне и потоа се сече на правоаголничиња.
извор: Мој Портал
автор: Jakimova Jasmina
Оваа вест е прочитана 7705 пати.
Додади коментар