Ѓумбирот како зачин многу благотворно дејствува на системот за варење и на одбранбениот систем, односно на вашиот имунитет. Неговиот малку лут вкус ја враќа рамнотежата на јадењата во кои доминира слаткиот вкус.
Рецептот за овој колач е комбинација од еден стар рецепт за фанурија и рецепт за турте.
Миризбата од јадењето после готвење, особено ако сте готвеле кромид, многу долго се задржува во домот.
За затнатиот одвод од кујнскиот мијалник може да употребите смеса од половина филџанче сода бикарбона и филџанче киселина (оцет).
За добро испукани пуканки со одличен вкус најдобро е пченката да ја чувате во фрижидер или замрзнувач.
Во 1956 година, славната Грејс Кели се повлекла од актерството и стапила во брак со Принцот Рение од Монако.