Легенди

Легендата за Божиќниот венец

Легендата за Божиќниот венец
09 јануари, 13:10
Традицијата на поставување на новогодишни венци на вратите и во домовите потекнува од одамна.             

Велигденски легенди

Велигденски легенди
11 април, 00:03

Во пресрет на најголемиот христијански празник Велигден кој е препознатлив по вапсувањето и бојадисувањето на јајцата, ви ги пренесуваме неколкуте легенди и митови за тоа како настанала традицијата за вапсување на велигденските јајца. 

Легендата за новогодишните лампиони

Легендата за новогодишните лампиони
03 јануари, 10:40
Црвени, златни, шарени, големи и мали, лампионите ја красат новогодишната елка и будат чувство на радост. Секој од нас со задоволство ја декорира елката и ужива во моментите кога се ставаат сијаличките и лампионите. Зошто лампионите ни приредуваат радост и задоволство?      

Легендата за новогодишниот чорап

Легендата за новогодишниот чорап
03 јануари, 07:03

Многу одамна си живеело едно сиромашно момче кое немало новогодишна елка. Се ближела Нова Година, а момчето било тажно бидејќи знаело дека Дедо Мраз ќе нема каде да му остави подароци. 

Легендата за Снешко

Легендата за Снешко
03 јануари, 05:57

Многу одамна, луѓето правеле Снешко во дворовите за да им кажат на патниците дека на тоа место може да најдат храна и засолниште.


Прва  «  1  2  3  » Последна

ПОПУЛАРНО

НА ДЕНЕШЕН ДЕН

7 Декември

7 Декември
Во 1914 година во Европа, започнала Првата светска војна, позната во историјата уште и како Големата војна и Војната на нациите. Во бојните полиња кои ги имало насекаде низ Европа, биле мобилизирани н
© 2021 МОЈ ПОРТАЛ  Сите права се заштитени.   изработено од Асидус