Легенди

Легендата за Дедо Мраз

Легендата за Дедо Мраз
03 јануари, 00:41

Легендата за Дедо Мраз започнува уште во далечната 280 година од нашата ера, кога се смета дека се родил Свети Никола, монах кој зрачел со својата добрина и несебичност.

Легендата за снегулките

Легендата за снегулките
03 јануари, 00:02
Многу одамна една светла ѕвезда го покажуваше патот до местото каде се роди бебето Исус.        

Легенда за Халеакали - кратерот во кој било заробено Сонцето

Легенда за Халеакали - кратерот во кој било заробено Сонцето
15 јуни, 00:03

Халеакали на полинезиски значи „Куќа на Сонцeто”, а зошто токму ова место се поврзува со Сонцето ќе ви открие легендата која и ден денес се раскажува помеѓу жителите на ова место.

Легенда за детелината со четири листа

Легенда за детелината со четири листа
21 мај, 00:03

Сигурно до сега имате слушнато дека детелината со четири листа носи среќа и сигурна сум дека сите вие како и јас како мали сте барале и сте сакале да пронајдете детелина со четири листа.

Легендата за Божиќното ѕвонче

Легендата за Божиќното ѕвонче
08 јануари, 00:03
Ѕвончињата, тие прекрасни украси кои секоја година ги красат домовите за новогодишните и божиќните празници, раскажуваат една прекрасна приказна.            

ПОПУЛАРНО

НА ДЕНЕШЕН ДЕН

21 Октомври

21 Октомври

Слободата како збор постоел од дамнина, но во историјата за прв пат се појавува јавно напишан на знаме во 1774 - та година.

© 2021 МОЈ ПОРТАЛ  Сите права се заштитени.   изработено од Асидус