Откритија

Мачките убиваат неколку билиони животни годишно

Мачките убиваат неколку билиони животни годишно
30 јануари, 13:18

Мачките годишно убиваат неколку билиони птици, мали глодари и цицачи.

Кој се крие зад портретот на Рембрант?

Кој се крие зад портретот на Рембрант?
28 јануари, 14:01

Ремек делото на Рембрант, „Стар човек во воена униформа”, насликано пред 380 години, сè уште крие тајна која научниците со години се обидуваат да ја откријат.

Со фотосинтеза, до спас за планетата Земја

Со фотосинтеза, до спас за планетата Земја
24 јануари, 13:55

Целта на проектот е трансформирање на сончевата светлина во зелена енергија која нема да ја загадува планетата Земја.

Идејата е да се создаде водород кој ќе се користи како гориво со нулта емисија штетни гасови, но и како зелена електрична енергија.

Порака во шише стара 76 години го најде патот до дома

Порака во шише стара 76 години го најде патот до дома
22 јануари, 14:34

Брановите во Нов Зеланд исфрлија порака во шише стара цели 76 години. „На море. Се моли оној кој ќе ја најде оваа порака да ја прати на наведената адреса”.

Најубавите плажи во светот полека исчезнуваат!

Најубавите плажи во светот полека исчезнуваат!
21 јануари, 11:40

Глобалното затоплување и брзиот пораст на морското ниво сериозно им се закануваат на некои од најубавите плажи во светот, предвидува Ендру Купер, експерт за крајбрежја и професор на универзитетот Алстер во Ирска.


© 2024 МОЈ ПОРТАЛ  Сите права се заштитени.   изработено од Асидус