Поучни приказни

Кругот на среќата

Кругот на среќата
07 февруари, 10:29

Еден ден, некој затропал на вратата на еден манастир. Монахот кој имал задача да ги пречекува посетителите ја отворил вратата и се изненадил кога еден човек му подарил прекрасен грозд.  

Родителска љубов

Родителска љубов
28 јануари, 00:01

Некогаш, пред многу години, живеел голем човек кој се оженил со жената која многу ја сакал, бидејќи таа била жената од неговите соништа. 

Бранови и песок

Бранови и песок
16 јануари, 07:23

Една поучна и мудра мисла вели дека споделената радост со некој што ни значи и ни е верен е двојно поголема, а пак споделената тага со истиот тој човек е двојно помала. 

И мала помош е од голема корист

И мала помош е од голема корист
30 декември, 01:28
Не треба многу лесно да се откажуваме од работите кои на прв поглед ни изгледаат дека е невозможно да се решат.  Колку што можеме треба да се потрудиме барем нешто да направиме. 

Храброст

Храброст
18 декември, 03:29

Две зрнца семе од цвеќе, во пролет, лежеле едно до друго во плодна почва и разговарале:


НА ДЕНЕШЕН ДЕН

18 Мај

18 Мај
Во 1872 година во селото Влахи, Мелничко, во Пиринска Македонија, денешна Бугарија, е роден Јане Сандански, еден од најистакнатите македонски револуционери, познат и почитуван војвода и одличен раково
© 2022 МОЈ ПОРТАЛ  Сите права се заштитени.   изработено од Асидус