Поучни приказни

Што е љубов а што е брак?

Што е љубов а што е брак?
20 октомври, 00:03

Еден ден Платон го прашал својот учител:
- Што е љубовта? Како можам да ја пронајдам?

Виолината со една жица

Виолината со една жица
06 октомври, 00:01

Во некои ситуации кога работите не се случуваат како што ние имаме замислено дека треба да се случуваат, не треба да очајуваме и да се нервираме, туку треба да се потсетиме на приказната за виртуозот на виолина Николас Паганини.

Секој различно ја разбира слободата

Секој различно ја разбира слободата
09 септември, 14:58

Некој човек кој бил познат борец за слобода патувал насекаде низ светот. Еден ден преноќил во камп кукичка кај некој друг човек, која била сместена високо во планините.

Што е потребно за да се отвори голема врата?

Што е потребно за да се отвори голема врата?
27 август, 12:29

Царот сакајќи да ги тестира неговите дворјани, одлучил од нив да побара помош. Ги собрал сите моќни, мудри и учени луѓе и им рекол:

Во потрага по сопственото божество

Во потрага по сопственото божество
15 август, 13:53

Некогаш многу одамна сите луѓе биле богови, но многу често почнале да го злоупотребуваат сопственото божество, така што главниот и врховен бог Брам одлучил да им го земе и да го скрие на место каде никој од нив нема да може да го пронајде.


ПОПУЛАРНО

НА ДЕНЕШЕН ДЕН

29 јануари

29 јануари
Во 1845 година, во неделниот весник New York Evening Mirror, била објавена „Гавранот”, легендарната поема на Едгард Алан По.        
© 2022 МОЈ ПОРТАЛ  Сите права се заштитени.   изработено од Асидус