Поучни приказни

Моќта на еден прстен

Моќта на еден прстен
18 јуни, 00:13

Приказната раскажува за животот на едно младо момче кое се обратило кај познат мудрец барајќи помош:

Приказната за петте ѕвона

Приказната за петте ѕвона
23 мај, 00:04

Некогаш постоел ресторан кој се викал „Сребрена ѕвезда”. 
Сопственикот на ресторанот никако не можел да поврзи крај со крај, иако направил сѐ што е во негова моќ за да ги привлекува муштериите. 

Снежна бура

Снежна бура
08 мај, 00:03

Некој човек, додека се спуштал низ високите планини прекриени со снег, се надевал дека што побргу ќе стигне во своето село, пред да започне снежна бура.

Тенкото јаже на вербата

Тенкото јаже на вербата
01 мај, 00:02

Некој човек случајно поминувал покрај група слонови и на негово големо изненадување забележал дека секое од огромните суштества е врзано само со едно мало јаженце околу неговата нога.

Грофот и слугата

Грофот и слугата
24 април, 01:43

Си бил некој гроф чиј слуга бил малку приглуп и грофот често пати се нервирал на непромислените постапки кои ги правел слугата.


НА ДЕНЕШЕН ДЕН

18 Мај

18 Мај
Во 1872 година во селото Влахи, Мелничко, во Пиринска Македонија, денешна Бугарија, е роден Јане Сандански, еден од најистакнатите македонски револуционери, познат и почитуван војвода и одличен раково
© 2022 МОЈ ПОРТАЛ  Сите права се заштитени.   изработено од Асидус