Разгледници

Крушево

Крушево
23 март, 10:25

Највисокиот град на Балканскиот Полуостров, градот на некогашната Крушевска Република, градот кој располага со безброј историски и културни споменици, градот на нашиот Тоше, сето тоа е Крушево.

Митрите од манастирот Свети Георгиј

 Митрите од манастирот Свети Георгиј
18 март, 08:53

Овие прекрасни дела на монахињите се едно од многуте сведоштва за нашата богата духовност и историја, за традицијата која се пренесува од учител на ученик, за трпеливоста и умешноста потребни да се создаде едно вакво духовно, но и уметничко дело.

Македонија – ризница на манастири и духовност

Македонија – ризница на манастири и духовност
13 февруари, 00:20

Далеку од градската врева и секојдневието, изолирани во тишина и обвиткани со мајката природа, насекаде низ нашата Македонија почиваат манастирите – непресушни ризници на монаштвото и духовноста.

Македонија низ снежни разгледници

Македонија низ снежни разгледници
08 декември, 00:27

Белата покривка, крцкањето на снегот под нозете и танцот на снегулките се посебно уживање за љубителите на зимската идила.

Чудотворната моќ на Света Ана

Чудотворната моќ на Света Ана
07 август, 06:00

Денес се празнува успение на Света Ана, мајката на Пресвета Богородица Марија. По тој повод христијаните од цела Македонија го посетуваат манастирскиот комплекс посветен на Света Ана во село Маловишта, Битола, кое е единствено во рамките на Националниот Парк Пелистер.


© 2024 МОЈ ПОРТАЛ  Сите права се заштитени.   изработено од Асидус