Репортажи

Единствената црква посветена на Светиот маченик Александар

Единствената црква посветена на Светиот маченик Александар
26 мај, 00:24

Единственото село каде е изградена црква посветена на Светиот маченик Александар и каде се празнува како слава овој светец е селото Белица.

Лесновските воденичарски пештери

Лесновските воденичарски пештери
19 март, 13:19
Селото Лесново кое е во склоп на општината Пробиштип, е надалеку познато село не само по неговата висока надморска височина од 890 метри, не само по неговиот чист планински воздух и пријатната умерено континентална планинска клима, не само по надалеку прочуениот и познат Лесновски манастир, туку и п

Смоларски водопад

Смоларски водопад
20 декември, 10:33

Над селото Смоларе, во општината Ново Село, Струмичко, на надморска висина од 630 метри, скриен длабоко во северните падини на планината Беласица, помеѓу столетните букови дрвја, во долниот тек на Смоларска река, се наоѓа Смоларскиот водопад.

Кокино

Кокино
08 ноември, 11:05

Мегалитската опсерваторија Кокино која се наоѓа во северно - источниот дел на нашата земја, на 35 км. од Куманово, е многу важно археолошко наоѓалиште старо преку 3800 години.

5 смешни стари свадбарски обичаи

5 смешни стари свадбарски обичаи
14 септември, 06:08

Од храна и облека, па сè до интересни верувања и обичаи, македонската народна традиција знае да ве насмее, а често и да ве наврати на историјата.


НАЈПОПУЛАРНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО

© 2019 MOJ PORTAL  All Rights Reserved.   изработено од Асидус