Убава наша

Рудникот Алшар – извор на потенцијална чиста енергија

Рудникот Алшар – извор на потенцијална чиста енергија
14 ноември, 07:00
Во рудникот, за кој постои огромна заинтересираност за испитувања од врвни светски стручњаци - геолози, регистрирани се десетици видови на минерали, од кои седум видови ги има само во Македонија и никаде на друго место во светот, а најпознат и најзначаен од сите нив се смета дека е лорандитот.

Светиот Јоаким Осоговски

Светиот Јоаким Осоговски
23 август, 00:24

Еден таков манастир во кој со сите почести се одбележува овој светол ден е и манастирот посветен на светецот Јоаким Осоговски кој се наоѓа во непосредна близина на Крива Паланка.

Да ги запознаеме македонските уметници

Да ги запознаеме македонските уметници
20 јули, 06:57

Ако еден македонски уметник заслужува да биде наречен основоположник на современата македонска ликовна уметност, тоа секако е Никола Мартиновски, академскиот сликар кој ќе остане запаметен како првиот македонски експресионист.

Делата на Свети Наум Охридски – Чудотворец

Делата на Свети Наум Охридски – Чудотворец
03 јули, 14:00

Денес го празнуваме споменот на Свети Наум Охридски – Чудотворец. Свети Наум Охридски е роден во првата половина на деветиот век.

Единствената црква посветена на Светиот маченик Александар

Единствената црква посветена на Светиот маченик Александар
26 мај, 00:24

Единственото село каде е изградена црква посветена на Светиот маченик Александар и каде се празнува како слава овој светец е селото Белица.


НА ДЕНЕШЕН ДЕН

8 Декември

8 Декември

Во 1980 година, поранешниот член на Битлси, Џон Ленон бил застрелан од непознат напаѓач.

© 2022 МОЈ ПОРТАЛ  Сите права се заштитени.   изработено од Асидус