Позитива, Мисли

Најубавите цитати од Нелсон Мандела

15 април, 09:53

 

 

 

 

 

 

Најголемиот борец за слобода, човекот кој го посвети својот живот на борбата за мир и правда, зад себе остави силни и мудри зборови кои треба да послужат како пример на секое човечко суштество.

Ова се дел од неговите најубави цитати.

„Да бидеш слободен не значи да отфрлиш нечии синџири, туку да живееш на начин кој ја почитува и подобрува слободата на другите”.

„Научив дека храброста не е отсуство на страв, туку триумф над стравот. Храбар човек не е оној кој не чувствува страв, туку оној кој го победува стравот”.

„Образованието е најмоќното оружје кое може да го употребиме за да го промениме светот”.

„Најголемата слава во животот не е во тоа никогаш да не паднеш, туку да се подигнеш секогаш кога ќе паднеш”.

„Откако ќе се искачи на голем рид, човекот открива дека има уште многу ридови за качување”.


Одете по својот пат, качувајте се на вашите ридови, но внимавајте никого да не сопнувате со вашите чекори.

 


автор: Stojanovska Elena

Оваа вест е прочитана 8206 пати.

Коментари [0]

Додади коментар


Безбедносен Код:
Security Image  Освежи

Коментар


НА ДЕНЕШЕН ДЕН

18 Мај

18 Мај
Во 1872 година во селото Влахи, Мелничко, во Пиринска Македонија, денешна Бугарија, е роден Јане Сандански, еден од најистакнатите македонски револуционери, познат и почитуван војвода и одличен раково
© 2022 МОЈ ПОРТАЛ  Сите права се заштитени.   изработено од Асидус