Чоколадо со кокос - домашно Боунти
Состојки:
60 гр. потстопен маргарин
250 гр. шеќер во прав
200 гр. кокос
4 лажици матена хопла или шлаг крем/пена
Подготовка:
Од сите состојки правиме смеса и формираме коцки или правоаголници.
Најдобро е да користите модли кои се навистина погодни за визитарски колачи.
Подготвените форми една по една се потопуваат во топено чоколадо, се оставаат да се исцедат и да се здрви чоколадото.
Украсете со цветчиња, со бело чоколадо, употребете фантазија и бидете креативни.
Посна варијанта
Посната варијанта на чоколадото со кокос би била со шлаг пена (проверете на пакувањето дали содржи млеко).
Посна или не, смесата е малку проблематична поради кокосот и се крши кога се прават форми. Убаво измесете ја, додадете повеќе маргарин ако е потребно, може и малку топла вода за посната варијанта. Важно е маргаринот убаво да го спои кокосот за да направите форми.
Потребно е малку повеќе труд и време, но колачите се многу вкусни, потсетуваат на добро познатото „Боунти” чоколадо и вреди да се направат.
Додади коментар