Позитива, Поучни приказни

Добро или лошо? Кој знае?

02 август, 06:13

Еден ден единствениот коњ на стариот кинески фармер избегал во планините. Соседите почнале му изразуваат сочувство за немилиот настан, но фармерот само им одговорил: „Лошо или добро? Кој знае?“.

По една недела коњот се вратил кај фармерот заедно со стадо диви коњи. Соседите изненадени од овој среќен настан почнале да му честитаат, но фармерот повторно им одговорил: „Добро или лошо? Кој знае?“.

Кога неговиот син се обидел да се качи на еден од дивите коњи, ја скршил ногата. Сите почнале да зборуваат за несреќата која им се случила. Но, фармерот повторно одговорил: „Лошо или добро? Кој знае?“

Неколку недели подоцна дошла армијата во селото и ги зела за во војна сите здрави и млади момчиња. Поради скршената нога не го зеле синот на фармерот. 

Дали тоа е добро или лошо кој знае?


автор: Stojkoska Monika

Оваа вест е прочитана 2218 пати.

Коментари [0]

Додади коментар


Безбедносен Код:
Security Image  Освежи

Коментар


НА ДЕНЕШЕН ДЕН

18 Мај

18 Мај
Во 1872 година во селото Влахи, Мелничко, во Пиринска Македонија, денешна Бугарија, е роден Јане Сандански, еден од најистакнатите македонски револуционери, познат и почитуван војвода и одличен раково
© 2022 МОЈ ПОРТАЛ  Сите права се заштитени.   изработено од Асидус