Занимливост, Интересно

Ерусалим – градот на духовноста

28 јуни, 07:19

Ако за еден град може да се рече дека е најсветото место во светот, тоа секако е Ерусалим, најсветиот град на јудаизмот, третиот најсвет град во исламот и свет град за христијанството.

Основан во 4 век п.н.е. Ерусалим е еден од најстарите градови во светот, место каде од Земјата се оди кон небото.

 


Во минатото во Ерусалим се влегувало низ Златната порта, и токму низ оваа порта Исус прв пат влегол во градот. Во 1541 година, султанот Сулејман Величествениот ја запечатил оваа порта која и денес е затворена.

Ерусалим градот на духовноста, витлеем, гробот на исус, гробот на богородица, џамија, муслимани, христијани, јудаизам, евреи, маслинова гора, исус христор, воскресение, erusalim, vitleem, maslinova gora, muslimani, hristijani, voskresenie

Оние кои го посетиле Ерусалим сигурно поминале по Виа Долороса, т.н. Пат на Страдањето по кој некогаш чекорел Исус од местото каде бил осуден па сè до местото каде бил распнат на крстот. Верниците кои чекорат по овој пат симболично го претставуваат страдањето на Исус.

Ерусалим, лулката на духовноста, е дом и на Црквата на Светиот Гроб, изградена на местото каде се верува дека Исус бил распнат.

Ерусалим градот на духовноста, витлеем, гробот на исус, гробот на богородица, џамија, муслимани, христијани, јудаизам, евреи, маслинова гора, исус христор, воскресение, erusalim, vitleem, maslinova gora, muslimani, hristijani, voskresenie, ѕид на плачот

Над Ерусалим мирно почива Маслиновата Гора, свето место за христијаните и муслиманите. Токму овде се наоѓаат гробот на Мајката Божја, Црквата на Марија Магдалена и Гетсиманската градина – местото каде Исус честопати се молел и каде ги поминал последните часови од животот.

Ерусалим градот на духовноста, витлеем, гробот на исус, гробот на богородица, џамија, муслимани, христијани, јудаизам, евреи, маслинова гора, исус христор, воскресение, erusalim, vitleem, maslinova gora, muslimani, hristijani, voskresenie, ѕид на плачот
Црквата во која е сместен гробот на Мајката Божја

Ерусалим градот на духовноста, витлеем, гробот на исус, гробот на богородица, џамија, муслимани, христијани, јудаизам, евреи, маслинова гора, исус христор, воскресение, erusalim, vitleem, maslinova gora, muslimani, hristijani, voskresenie, ѕид на плачот
Црквата на Марија Магдалена

Ерусалим градот на духовноста, витлеем, гробот на исус, гробот на богородица, џамија, муслимани, христијани, јудаизам, евреи, маслинова гора, исус христор, воскресение, erusalim, vitleem, maslinova gora, muslimani, hristijani, voskresenie, ѕид на плачот
Црквата на сите нации – се верува дека токму на ова место Исус се молел пред да биде уапсен

Ерусалим градот на духовноста, витлеем, гробот на исус, гробот на богородица, џамија, муслимани, христијани, јудаизам, евреи, маслинова гора, исус христор, воскресение, erusalim, vitleem, maslinova gora, muslimani, hristijani, voskresenie, ѕид на плачот
Гетсиманската градина

Планината Сион е уште едно во низата свети места. Се верува дека токму овде било местото на Тајната вечера, а верниците може да го посетат и гробот на Давид, иако гробницата е празна бидејќи телото на Давид било погребано на друга локација.

Ерусалим е дом и на Ѕидот на плачот, свето место за евреите кои овде доаѓаат да се молат. Во пукнатините на ѕидот ги оставаат напишаните молитви и желби, бидејќи веруваат дека молитвите пред Ѕидот на плачот одат директно до Бог.

Ерусалим градот на духовноста, витлеем, гробот на исус, гробот на богородица, џамија, муслимани, христијани, јудаизам, евреи, маслинова гора, исус христор, воскресение, erusalim, vitleem, maslinova gora, muslimani, hristijani, voskresenie, ѕид на плачот

Овој ѕид е дел од некогашниот храм на кралот Соломон, а покрај евреите, и муслиманите го сметаат за свето место.
Од едната страна на ѕидот се издига џамијата Ал Акса, место на кое воскреснал пророкот на муслиманите,  Мухамед.

Ерусалим градот на духовноста, витлеем, гробот на исус, гробот на богородица, џамија, муслимани, христијани, јудаизам, евреи, маслинова гора, исус христор, воскресение, erusalim, vitleem, maslinova gora, muslimani, hristijani, voskresenie, ѕид на плачот

На 10 километри јужно од Ерусалим е Витлеем, уште едно свето место кое зрачи со мир и духовност. Во 339 година во Витлеем била подигната црква токму на местото каде се верува дека се родил Исус Христос.

Ерусалим градот на духовноста, витлеем, гробот на исус, гробот на богородица, џамија, муслимани, христијани, јудаизам, евреи, маслинова гора, исус христор, воскресение, erusalim, vitleem, maslinova gora, muslimani, hristijani, voskresenie, ѕид на плачот

Ерусалим градот на духовноста, витлеем, гробот на исус, гробот на богородица, џамија, муслимани, христијани, јудаизам, евреи, маслинова гора, исус христор, воскресение, erusalim, vitleem, maslinova gora, muslimani, hristijani, voskresenie, ѕид на плачот
Ѕвездата на Витлеем го покажува местото на кое се родил Исус

Ерусалим, домот на три религии, несомнено е многу блиску до небото, бидејќи токму овде ќе бидете сведоци на сопственото духовно издигнување, ќе најдете мир и ќе се доближите до Бог. Овој град на духовноста ќе ве поттикне да ги почитувате туѓите религии, бидејќи без оглед дали сте муслиман, евреин или христијанин, духовноста и вербата во бога се исти за сите.

 


автор: Stojanovska Elena

Оваа вест е прочитана 7344 пати.

Коментари [1]

suzana

bIi sakala da go posetam ovaa isklucitelno mesto na nasava planeta zemja.

Додади коментар


Безбедносен Код:
Security Image  Освежи

Коментар


© 2022 МОЈ ПОРТАЛ  Сите права се заштитени.   изработено од Асидус