Животен стил, Фенг шуи

Фенг шуи: Растенија кои го чистат домот од отровите

15 јули, 07:08

Свежиот и чист воздух е од особено значење за здравјето, затоа е многу важно честото проветрување на домот.

Застоениот воздух во просториите од домот може да биде многу поштетен од загадениот воздух во надворешната средина.

Колку и да е чист, домот е извор на многу штетни токсини кои се шират низ воздухот и го нарушуваат здравјето, а најчести се формалдехид (се среќава кај теписи, тапацир, лепила...), бензен (го има во пластика, синтетички влакна...) и трихлороетилен (растворувачи, лепила...).

Еден од најважните совети на фенг шуи за добро здравје е одржувањето на чистотата на воздухот во домот. За таа цел фенг шуи советува да чувате некое од растенијата за кои истражувањата покажале дека се моќни прочистувачи на воздухот.

Овие растенија имаат голема моќ на привлекување на штетните токсини, а со тоа го прочистуваат воздухот во просториите. Се препорачуваат и за канцеларии и други простории.

Спатифил
Познато е и како кала, нежно растение со прекрасни бели цветови. Го прочистува воздухот од сите наведени штетни токсини, а воедно шири позитивна и смирувачка енергија.

Фенг шуи растенија кои го чистат домот од отровите, фенг шуи совети, фикус, палма, кала, бршлен, токсини, загаден воздух, здравје, toksini, zagaden vozduh, palma, kala

Палма
Ги има повеќе видови и сите се одлични прочистувачи на воздухот. Според фенг шуи, елегантниот пад на листовите на палмата овозможува циркулирање на мека и нежна енергија.

Фенг шуи растенија кои го чистат домот од отровите, фенг шуи совети, фикус, палма, кала, бршлен, токсини, загаден воздух, здравје, toksini, zagaden vozduh, palma, kala


Фикус
Уште едно моќно растение кои ги отстранува повеќето токсини од домот.

Фенг шуи растенија кои го чистат домот од отровите, фенг шуи совети, фикус, палма, кала, бршлен, токсини, загаден воздух, здравје, toksini, zagaden vozduh, palma, kala


Англиски бршлен
Покрај токсините, отстранува и некои алергени, меѓу кои и мувлата.

Фенг шуи растенија кои го чистат домот од отровите, фенг шуи совети, фикус, палма, кала, бршлен, токсини, загаден воздух, здравје, toksini, zagaden vozduh, palma, kala


Совет: Без разлика за кое растение ќе се одлучите, за да имате моќен прочистувач на воздухот, редовно бришете ја прашината од листовите!

 


автор: Stojanovska Elena

Оваа вест е прочитана 7826 пати.

Коментари [0]

Додади коментар


Безбедносен Код:
Security Image  Освежи

Коментар


НА ДЕНЕШЕН ДЕН

7 Декември

7 Декември
Во 1914 година во Европа, започнала Првата светска војна, позната во историјата уште и како Големата војна и Војната на нациите. Во бојните полиња кои ги имало насекаде низ Европа, биле мобилизирани н
© 2022 МОЈ ПОРТАЛ  Сите права се заштитени.   изработено од Асидус