Хелда со зелка
Хелдата е богата со железо и протеини и ако се внесува секојдневно по 1 порција ја зајакнува крвта, сиромашна е со маснотии и со калории. Тоа е енергетска хранлива намирница која по правило не спаѓа во житарките, но заради сличноста по нутритивната вредност со нив ја нарекуваат црно жито. Во себе има јаглени хидрати, белковини и билни масла.
Минерали:
- калиум, фосфор, калциум, магнезиум, натриум, флуор, селен и железо.
- Витамини од групата Б, витамин Е.
- Есенцијална аминокиселина ЛИЗИН - одговорна за растот на коските и обновувањето на крвта.
Присуството на РУТИН (СУПСТАНЦА НА ВИТАМИНОТ –П) влијае на нервните ќелии и на крвниот систем. АРГИМИНОТ пак дејствува на намалување на стерилноста. Системот за варење добро ја поднесува што ја прави добра и подобна за оние што имаат проблеми со варењето на храната.
Се користи како зрно и брашно, додека лушпите служат за полнење на перници. Не го подигнува нивото на шеќер во крвта и затоа можат да ја користат и дијабетичари.
Лековити својства се:
- го зајакнува организмот
- ги подмладува крвните садови
- го отстранува заморот
- исушува
- загрева
- ја зголемува циркулацијата во нозете и рацете
- ја изградува крвта
- има диуретско дејство - помага во излачувањето на мочката
- ја зајакнува концентрацијата и меморијата - особено добра е за постари лица
- го намалува крвниот притисок
- ја лекува артериосклерозата
- го поттикнува празнењето на цревата
- позитивно дејствува при лечењето на белите дробови и бубрезите
- допринесува за правилната работа на цревата
- особено се препорачува за старите лица, реконвалесцентите и за вегетаријанците бидејќи содржи протеини.
Уште од дамнина кај некои народи (Русите) вообичаено хелдата се јадела за појадок. Денот започнувал со каша од хелда или просо или овес или ориз и тоа во слатка или солена варијанта сеедно, подготвувани во вода. Зошто било тоа така? Затоа што овие житарки даваат енергија која е најпотребна на почетокот на денот.
Таа каша се приготвувала многу едноставно:
- 1 шолја хелда
- 2 шолји вода
- малку путер или маслиново масло
- биозачин или соја сос
Хелдата се мие со лесни движења и заедно со водата се става да се вари на средна температура околу 20 мин. На крај се додава малку путер или маслиново масло и според вкус малку биозачин или соја сос. Вака подготвената каша може да се комзумира во комбинација со шолја јогурт, но исто толку добра е и без него.
ХЕЛДА СО ЗЕЛКА
- 150 гр. хелда потопена преку ноќ
- ½ главичка зелка изрендана
- ½ кафена лажичка ким - најдобро мелен
- 1 кафена лажичка биозачин
- сол по желба
- 1 главичка цвекло рендано
- ½ корен целер рендан
- 1 - 2 супени лажици маслиново масло
- ½ лимон - исцеден сок по желба
Сите состојки се мешаат во поголема чинија, се оставаат 5-10 мин. за да се спојат вкусовите.
Додади коментар