Позитива, Статии

Каков живот сакате за себе?

14 јуни, 06:54

На прашањето што најмногу го изненадува кај човештвото, големиот Далај Лама одговорил: „Човекот. Бидејќи го жртвува своето здравје, за да заработи што повеќе пари. Потоа ги жртвува парите за да си го врати здравјето. Потоа е толку многу вознемирен за иднината, што не ужива во сегашноста. Живее како никогаш да нема да умре, потоа умира без навистина да живеел”.

Ако се пронајдовте себеси читајќи го ова, застанете за миг и запрашајте се како сакате да живеете.

Заборавете на минатото и иднината, живејте токму во овој посебен миг и посветете им се на нештата кои се навистина важни, за кога еден ден ќе дојдете на крајот на патувањето наречено живот, спокојно и задоволно да можете да си кажете: „Ова беше прекрасен живот достоен за живеење и уживав во секој момент од патувањето”.

 


автор: Stojanovska Elena

Оваа вест е прочитана 2638 пати.

Коментари [0]

Додади коментар


Безбедносен Код:
Security Image  Освежи

Коментар


© 2024 МОЈ ПОРТАЛ  Сите права се заштитени.   изработено од Асидус