Животен стил, Кујна, Рецепти

Козињак

11 април, 11:12

6 јајца
250 гр. шеќер
250 мл. масло
1/2 литар млеко
2 надојдени квасци
100 гр. суво грозје
1 ½ кг. брашно
изрендана кора од 1 лимон

 

 

Јајцата и шеќерот убаво се бијат со миксер како за торта. Потоа им се додаваат маслото, млекото, квасците, сувото грозје, ренданата кора од лимонот и постепено се додава брашното.

Тестото се остава да отстои ½ час за да надојди. Откако ќе надојди, се дели на 15 мали топчиња. Од секое топче се прават долги ленти. 

Со по 3 ленти се плетат 5 плетенки и се оставаат да отстојат ½ час. Откако ќе отстојат, се премачкуваат со изматено јајце и им се става сусам.

Плетенките козињак се печат 45 минути на 185 степени.

 


автор: Jakimova Jasmina

Оваа вест е прочитана 7991 пати.

Коментари [0]

Додади коментар


Безбедносен Код:
Security Image  Освежи

Коментар


ПОПУЛАРНО

Зимница – печени пиперки во тегла

2019-09-30 11:49:18
Зимница – печени пиперки во тегла

Рецептот е наменет за сите оние кои секоја есен ставаат печени пиперки во замрзнувач, во најлонски ќесички.

НА ДЕНЕШЕН ДЕН

13 Декември

13 Декември

Во 1967 година роден е познатиот актер Jamie Foxx.

© 2019 MOJ PORTAL  All Rights Reserved.   изработено од Асидус