Лазањи – неодоливо вкусни
27 септември, 06:10
Состојки:
- 300 гр мелено месо
- 1 главица кромид
- 5 чешниња лук
- 1 киска магдонос
- 250 мл бело вино
- сол
- оригано
- пипер и други зачини по желба
- 150 гр шампињони
- 2 лажици брашно
- 50 гр путер
- 700 мл млеко
- тенки кори за лазањи
- кашкавал
Подготовка:
Кромидот исечкан на коцкички се пржи на масло, по што се додаваат месото, лукот и печурките. Посолете и додадете ги зачините по ваш вкус. Откако ќе почне месото да се дели на ситни зрна се додаваат магдоносот и белото вино. Се меша и се остава на тивок оган да се вари околу 15 минути.
Во друг сад ставете ги путерот, млекото и брашното. Ставете ги на тивок оган и мешајте додека да се соединат.
И за крај земете сад за печење со соодветна големина и ставајте мелно месо, па рендан кашкавал, па тенка кора, па сос. Повторувајте ја оваа постапка и со остатокот од состојките, притоа треба да завршите со слој мелено месо и дебел слој на рендан кашкавал. Се пече на 180 целзиусови степени околу 30 минути.
извор: Мој Портал
автор: Stojkoska Monika
Оваа вест е прочитана 6202 пати.
Додади коментар