Најубавите Велигденски легенди - Легендата за дренката

15 април, 00:02

Многу одамна, во времето на Исус, дренката била огромно и цврсто дрво, слично на дабот.
Поради својата цврстина ова дрво било избрано за крстот на кој бил распнат Исус.

По распнувањето, додека Исус ја гледал тагата на луѓето поради неговото распнување, посакал дренката никогаш повеќе да не расте толку висока и цврста, а од нејзиното стебло никогаш повторно да не се направи крст.


Исус посакал дренката да расте како мало и нежно стебло, со цветови во форма на крст, на врвот на секој цвет да има црвена дамка, а во средината да има круна од трња, па цветот да потсетува на распнувањето, за никогаш да не се заборави.

 


автор: Stojanovska Elena

Оваа вест е прочитана 2019 пати.

Коментари [0]

Додади коментар


Безбедносен Код:
Security Image  Освежи

Коментар


ПОПУЛАРНО

Прекрасните бои на есента

2019-09-30 06:17:00
Прекрасните бои на есента

Есента е годишно време кое е обоено со најмногу бои. 
Насекаде преовладуваат прекрасни нијанси на црвена, портокалова, кафеава, жолта и златна боја.

НА ДЕНЕШЕН ДЕН

23 Октомври

23 Октомври

Во 1940 - та година во Бразил е роден Пеле, најголемиот фудбалер на сите времиња.

© 2019 MOJ PORTAL  All Rights Reserved.   изработено од Асидус