Најубавите Велигденски легенди - Легендата за кринот

19 април, 00:02

Белиот крин е симбол на Христовото воскресение и на Богородица.

Легендата раскажува дека додека Исус ги поминувал последните часови пред распнувањето во градината Гетсиманија, капки пот му паѓале од челото, а секоја од тие капки создала бел крин на земјата.

Криновите се познати и како бели апостоли на надежта, па се сретнуваат уште во најстарите слики на Богородица и Исус, каде Мајката Божја честопати е насликата опкружена со ангели кои ѝ подаруваат бели кринови – предвесници дека токму таа е избрана за мајка на детето Исус.

bogorodica, isus, krinovi, veligden, богородица, исус, Велигден, Кринови
                        Богородица со кринови

 


автор: Stojanovska Elena

Оваа вест е прочитана 5047 пати.

Коментари [0]

Додади коментар


Безбедносен Код:
Security Image  Освежи

Коментар


ПОПУЛАРНО

Есенски бајки – фотографии за убав ден

2019-09-30 06:27:57
Есенски бајки – фотографии за убав ден
Неверојатните трансформации на природата се најзабележливи токму во есен и не може, а да не ја забележиме убавината која нè опкружува. Фотографот Алекс Гриншпан направи прекрасна серија фотогра

НА ДЕНЕШЕН ДЕН

23 Октомври

23 Октомври

Во 1940 - та година во Бразил е роден Пеле, најголемиот фудбалер на сите времиња.

© 2019 MOJ PORTAL  All Rights Reserved.   изработено од Асидус