Легенди

Најубавите Велигденски легенди - Легендата за кринот

19 април, 00:02

Белиот крин е симбол на Христовото воскресение и на Богородица.

Легендата раскажува дека додека Исус ги поминувал последните часови пред распнувањето во градината Гетсиманија, капки пот му паѓале од челото, а секоја од тие капки создала бел крин на земјата.

Криновите се познати и како бели апостоли на надежта, па се сретнуваат уште во најстарите слики на Богородица и Исус, каде Мајката Божја честопати е насликата опкружена со ангели кои ѝ подаруваат бели кринови – предвесници дека токму таа е избрана за мајка на детето Исус.

bogorodica, isus, krinovi, veligden, богородица, исус, Велигден, Кринови
                        Богородица со кринови

 


автор: Stojanovska Elena

Оваа вест е прочитана 5048 пати.

Коментари [0]

Додади коментар


Безбедносен Код:
Security Image  Освежи

Коментар


ПОПУЛАРНО

Збогум лето, добредојде есен!

2019-09-30 09:18:08
Збогум лето, добредојде есен!

Богатството на вашиот живот не се мери според она што ќе го пожнеете, туку според она што ќе го засадите.

НА ДЕНЕШЕН ДЕН

23 Октомври

23 Октомври

Во 1940 - та година во Бразил е роден Пеле, најголемиот фудбалер на сите времиња.

© 2019 MOJ PORTAL  All Rights Reserved.   изработено од Асидус