Лековитата вода во Манастирот Свети Пантелејмон

06 август, 00:04

Само на 12 км. северозападно од Кочани, на падините на Осоговските Планини се наоѓа Пантелеј, мало село кое претставува еден вид воздушна бања, поради чистиот планински воздух, а и многуте природни извори со кои се одликува овој дел од Македонија.

Во близина на селото е сместен прекрасниот манастир Свети Пантелејмон, посветен на светецот чиј ден се празнува на 9 август.


Мештаните веруваат дека водата која извира во манастирот е света и лековита. Легендата за светата вода се пренесувала со генерации, а се памети и денес. Легендата раскажува за слепата девојка Нејтана која сонила место каде треба да копа за да најде лековита вода. Девојката долго копала, си ги раскрвавила рацете, се изнемоштила и на крај паднала тешко болна. На смртната постела им ја открила причината на селаните и им оставила аманет да го пронајдат изворот со лековита вода. По нејзината смрт селаните навистина пронашле вода која и денес се наоѓа во манастирот, веднаш до олтарот.

Под манастирот пак, има уште еден извор за кој се верува дека е единствен од таков вид во Македонија. Изворот е наречен Црна вода, истекува од длабнатина на еден црн бор и се верува дека лекува болести поврзани со коските, мускулите и зглобовите. Од оваа вода се црпи со мало лажиче и се пие.

Манастирот Свети Пантелејмон е место каде на 9 август илјадници верници доаѓаат да се помолат и да се напијат од светата вода, со верба и надеж за здравје.

Свети Пантелејмон, lekovita voda, sveta voda, sveti pantelejmon, света вода


автор: Stojanovska Elena

Оваа вест е прочитана 7461 пати.

Коментари [0]

Додади коментар


Безбедносен Код:
Security Image  Освежи

Коментар


ПОПУЛАРНО

НА ДЕНЕШЕН ДЕН

29 јануари

29 јануари
Во 1845 година, во неделниот весник New York Evening Mirror, била објавена „Гавранот”, легендарната поема на Едгард Алан По.        
© 2022 МОЈ ПОРТАЛ  Сите права се заштитени.   изработено од Асидус