На денешен ден

7 Ноември

07 ноември, 00:01

На денешен ден, во 1900 година е одржана премиерата на драмата „Македонска крвава свадба“.

Драмата „Македонска крвава свадба“ е дело на Војдан Чернодрински, напишана на македонски јазик, која претставува најкомплетен драмски текст и во поглед на содржината и во поглед на уметничкиот дострел.Нејзиното дејствие е предадено преку петте чина во кои се проткајува приказната за тешкиот аргатски живот на македонскиот роб и идилата помеѓу овчарот Спасе и младата жетварка Цвета. 


автор: Stojkoska Monika

Оваа вест е прочитана 1933 пати.

Коментари [0]

Додади коментар


Безбедносен Код:
Security Image  Освежи

Коментар


НА ДЕНЕШЕН ДЕН

18 Мај

18 Мај
Во 1872 година во селото Влахи, Мелничко, во Пиринска Македонија, денешна Бугарија, е роден Јане Сандански, еден од најистакнатите македонски револуционери, познат и почитуван војвода и одличен раково
© 2022 МОЈ ПОРТАЛ  Сите права се заштитени.   изработено од Асидус