Занимливост, Убави нешта

Неверојатни мостови за животни

27 ноември, 15:02

Илјадници диви премини (тунели, мостови и надвозници) се изградени во последниве 30 години насекаде низ светот. Овие премини им овозможуваат на дивите животните безбедно да преминат преку некои човечки бариери, како што се автопатите и при тоа да не бидат повредени. Изградбата на ваквите „природни” мостови е поттикната од сé поголемиот број на судири помеѓу диви животни и автомобили на отворените автопатишта. 

Првиот изграден природен мост за премин на диви животни бил во Франција, во 1950 година. Оттогаш па наваму, луѓето сé повеќе размислуваат за нивната и за безбедноста на дивите животните градејќи најразлични премини преку кои дивите животни мирно, лесно и без да бидат повредени, безбедно поминуваат преку нив. 

Во прилог погледнете дел од овие „природни” мостови кои ги изградил човекот за да се заштити самиот, а на тој начин успеал да ги заштити и дивите животни. 

Прекрасно!

 
 
 
 

автор: Stojkoska Monika

Оваа вест е прочитана 1435 пати.

Коментари [0]

Додади коментар


Безбедносен Код:
Security Image  Освежи

Коментар


НА ДЕНЕШЕН ДЕН

18 Мај

18 Мај
Во 1872 година во селото Влахи, Мелничко, во Пиринска Македонија, денешна Бугарија, е роден Јане Сандански, еден од најистакнатите македонски револуционери, познат и почитуван војвода и одличен раково
© 2022 МОЈ ПОРТАЛ  Сите права се заштитени.   изработено од Асидус