Откритија

По 100 години пронајден дневник од трагичната експедиција на Антарктик

23 октомври, 01:48

Дневникот на Џорџ Левик, член на експедицијата на легендарниот капетан Скот, бил пронајден во мразот после цели 100 години.

Иако кориците биле целосно уништени, страниците на ова интересно откритие биле читливи, а реставрацијата помогнала да се врати речиси првобитниот изглед на дневникот.

Џорџ Левик бил познат хирург, фотограф и зоолог кој во далечната 1910 година се придружил на експедицијата на капетанот Скот во трката за освојување на јужниот пол.

Експедицијата завршила трагично, а дел од групата која не продолжила со капетанот Скот успеала да преживее. Левик бил еден од преживеаните, но неговиот дневник бил изгубен во мразот.

По 100 години записите на Левик станаа достапни за јавноста. Иако дневникот не содржи некои големи откритија, самото негово постоење, како и запишаните податоци и дати се од големо значење за она што истражувачите досега го откриле за трагичната експедиција.

По реставрацијата, дневникот е вратен на Антарктикот, во кампот на капетан Скот, каде внимателно се чуваат сите артефакти кои се досега пронајдени, а кои на некој начин се поврзани со капетан Скот и членовите на неговата експедиција.

По 100 години пронајден дневник од трагичната експедиција на Антарктик, капетан Скот, Џорџ Левик, Антарктик, kapetan skot, ekspedicija, antarktik, juzen pol, јужен пол

По 100 години пронајден дневник од трагичната експедиција на Антарктик, капетан Скот, Џорџ Левик, Антарктик, kapetan skot, ekspedicija, antarktik, juzen pol, јужен пол
Денешниот изглед на кампот на Скот

По 100 години пронајден дневник од трагичната експедиција на Антарктик, капетан Скот, Џорџ Левик, Антарктик, kapetan skot, ekspedicija, antarktik, juzen pol, јужен пол

По 100 години пронајден дневник од трагичната експедиција на Антарктик, капетан Скот, Џорџ Левик, Антарктик, kapetan skot, ekspedicija, antarktik, juzen pol, јужен пол
Левик во базниот камп, 1910

По 100 години пронајден дневник од трагичната експедиција на Антарктик, капетан Скот, Џорџ Левик, Антарктик, kapetan skot, ekspedicija, antarktik, juzen pol, јужен пол
Фотографии од експедицијата

По 100 години пронајден дневник од трагичната експедиција на Антарктик, капетан Скот, Џорџ Левик, Антарктик, kapetan skot, ekspedicija, antarktik, juzen pol, јужен пол

По 100 години пронајден дневник од трагичната експедиција на Антарктик, капетан Скот, Џорџ Левик, Антарктик, kapetan skot, ekspedicija, antarktik, juzen pol, јужен пол

 


автор: Stojanovska Elena

Оваа вест е прочитана 2973 пати.

Коментари [0]

Додади коментар


Безбедносен Код:
Security Image  Освежи

Коментар


© 2024 МОЈ ПОРТАЛ  Сите права се заштитени.   изработено од Асидус