Занимливост, Интересно

Патот кон Сантијаго – незаборавен аџилак за христијаните

06 септември, 11:03

Во срцето на секоја религија лежат повеќе свети места кои верниците барем еднаш во животот ги посетуваат, со цел да се поклонат и помолат за здравје и духовен мир.

Она што за муслиманите значи аџилакот во Мека, за христијаните е аџилакот во Ерусалим.

Покрај Ерусалим, градот на духовноста, во минатото постоеле уште две свети места кои претставувале вистинска лулка на духовноста, Сантијаго Де Компостела во Шпанија и Базиликата Св. Петар во Италија, каде се наоѓа гробот на Свети Петар.

Иако и денес ги посетуваат илјадници верници од целиот свет, аџилакот од минатото не може да се спореди со денешниот модерен начин на посета на светите места.

Замислете 6 неделно пешачење од Франција до Шпанија, патување кое ве води по т.н. Пат кон Сантијаго – аџилак во вистинска смисла на зборот, чија цел е да стигнете токму до Сантијаго Де Компостела, до Катедралата каде се верува дека почиваат останките на Свети Апостол Јаков.

Патот кон Сантијаго – незаборавен аџилак за христијаните, Сантијаго Де Компостела, Свети Апостол Јаков, Млечниот пат, Ерусалим, Базиликата Св. Петар, Свети Петар, муслимани, Мека, христијани, аџилак, верници, религија, santijago de kompostela, erusalim, muslimani, meka, religia, hristijani, sveti jakov, sveti petar

Патот кон Сантијаго – незаборавен аџилак за христијаните, Сантијаго Де Компостела, Свети Апостол Јаков, Млечниот пат, Ерусалим, Базиликата Св. Петар, Свети Петар, муслимани, Мека, христијани, аџилак, верници, религија, santijago de kompostela, erusalim, muslimani, meka, religia, hristijani, sveti jakov, sveti petar

Патот кон Сантијаго – незаборавен аџилак за христијаните, Сантијаго Де Компостела, Свети Апостол Јаков, Млечниот пат, Ерусалим, Базиликата Св. Петар, Свети Петар, муслимани, Мека, христијани, аџилак, верници, религија, santijago de kompostela, erusalim, muslimani, meka, religia, hristijani, sveti jakov, sveti petar

Во 14 век повеќе од милион луѓе секоја година тргнувале на овој аџилак и пеш го минувале растојанието од 700 километри, а ноќно време водилка им бил Млечниот пат, поради што и рутата во минатото била позната и под ова име.

Патот кон Сантијаго – незаборавен аџилак за христијаните, Сантијаго Де Компостела, Свети Апостол Јаков, Млечниот пат, Ерусалим, Базиликата Св. Петар, Свети Петар, муслимани, Мека, христијани, аџилак, верници, религија, santijago de kompostela, erusalim, muslimani, meka, religia, hristijani, sveti jakov, sveti petar
          Дел од патот кој го минуваат верниците

Патот кон Сантијаго – незаборавен аџилак за христијаните, Сантијаго Де Компостела, Свети Апостол Јаков, Млечниот пат, Ерусалим, Базиликата Св. Петар, Свети Петар, муслимани, Мека, христијани, аџилак, верници, религија, santijago de kompostela, erusalim, muslimani, meka, religia, hristijani, sveti jakov, sveti petar

Патот кон Сантијаго – незаборавен аџилак за христијаните, Сантијаго Де Компостела, Свети Апостол Јаков, Млечниот пат, Ерусалим, Базиликата Св. Петар, Свети Петар, муслимани, Мека, христијани, аџилак, верници, религија, santijago de kompostela, erusalim, muslimani, meka, religia, hristijani, sveti jakov, sveti petar

Денес Сантијаго Де Компостела годишно го посетуваат околу 150 000 верници од целиот свет кои на еден или друг начин минуваат по Патот на Сантијаго, или Патот на Јаков, како што многумина го нарекуваат.

Патот кон Сантијаго не е само растојание кое се минува за да се стигне до моштите на Свети Јаков, тоа е едно духовно патување на кое верникот се пронаоѓа себеси, се доближува до Бога и се исполнува со духовен мир.

 


автор: Stojanovska Elena

Оваа вест е прочитана 3887 пати.

Коментари [0]

Додади коментар


Безбедносен Код:
Security Image  Освежи

Коментар


НА ДЕНЕШЕН ДЕН

11 август

11 август

Во 1999 година настанало потполно затемнување на Сонцето какво во Британија не било видено од 1927, а во Европа од 1990 година.

© 2022 МОЈ ПОРТАЛ  Сите права се заштитени.   изработено од Асидус