Петра – Јордан

06 јуни, 02:31

Најпознатиот историски и археолошки град, а воедно и  најпосетената туристичка атракција во Јордан е градот Петра.

Овој град лежи на падините на планината Ор, основан е уште во 312 п.н.е. и препознатлив е по својата архитектура - обработени камени блокови.

Градот Петра е прогласен за Светско наследство на УНЕСКО од 1985 година, и во записите на УНЕСКО овој град е опишан како „еден од најскапоцените културни особини на културното наследство на човекот”.

Манастирот, најголемиот споменик на Петра, датира од 1 - от век пред нашата ера и бил посветен на богот Obodas. (оваа информација е запишана врз урнатините на самиот манастир).  


автор: Stojkoska Monika

Оваа вест е прочитана 4222 пати.

Коментари [0]

Додади коментар


Безбедносен Код:
Security Image  Освежи

Коментар


© 2022 МОЈ ПОРТАЛ  Сите права се заштитени.   изработено од Асидус