Поучни приказни

Највисоката цена

16 јули, 07:25

Еден златар седел во својата отмена златара и преку излогот ги набљудувал минувачите.

Едно мало девојче се приближило до излогот, го залепило неговото носе на стаклото и љубопитно гледало што сѐ било изложено во него. 
Неговите небесно плави очиња радосно светнале кога здогледало некој предмет изложен во излогот. Одлучно и самоуверено влегло во златарата и со нејзиното мало прсте покажало кон ланчето од излогот на кое имало камчиња со тиркизна боја.

„Тоа е за мојата сестра. Можете ли да го спакувате како подарок?” - прашало девојчето.

Златарот не можел да поверува што му зборува малото девојче, па го прашал: „Колку пари имаш?”

Малото девојче се подигнало на прсти и од нејзината лимена кутија истурило сѐ што имало во неа пред касата на златарот. Во кутијата на малото девојче имало неколку железни парички, неколку книжни банкноти, 5-6 мали школки и други ситни играчки кои тоа си ги берело.

„Дали ова ќе биде доволно?” - прашало гордо девојчето. „Сакам на мојата постара сестра да ѝ купам подарок. Откако останавме без нашата мајка, таа прави сѐ што треба и нема време за себе. Денес нејзе ѝ е роденден. Сигурна сум дека со овој подарок многу ќе ја израдувам. Нејзините очи се со иста боја како тиркизните камчиња на ланчето.”

Златарот отишол до излогот, го зел ланчето и убаво го спакувал во прекрасна црвена кутија.

„Земи го и внимателно однеси го кај твојата сестра” - му рекол на девојчето.

Малото девојче го зело подарок и го носело како победнички пехар додека излегувало од продавницата.

После еден час во продавницата влегла прекрасна девојка со долга коса со боја на мед и со прекрасни очи со тиркизна боја. До касата ја ставила кутијата која трговецот внимателно ја спакувал и го прашала:

„Дали ова ланче е купено од вашата продавница?”

„Да” - одговорил продавачот.

„Која е цената на ова ланче?” - повторно прашала младата девојка.

„Во мојата работа цените се доверливи, ги знаат само оние кои ги купуваат моите производи и јас” - ѝ одговорил златарот.

„Мојата мала сестра имаше само неколку парички и сигурна сум дека не можела со нив да го плати ова скапо ланче” - рекла девојката.

Златарот ја завиткал повторно кутијата со ланчето и ѝ ја вратил на девојката.

„Немојте да се грижите, вашата сестра ја плати најголемата цена, таа даде сѐ што имаше” - ѝ одговорил златарот. 


автор: Jakimova Jasmina

Оваа вест е прочитана 2178 пати.

Коментари [0]

Додади коментар


Безбедносен Код:
Security Image  Освежи

Коментар


ПОПУЛАРНО

НА ДЕНЕШЕН ДЕН

29 јануари

29 јануари
Во 1845 година, во неделниот весник New York Evening Mirror, била објавена „Гавранот”, легендарната поема на Едгард Алан По.        
© 2022 МОЈ ПОРТАЛ  Сите права се заштитени.   изработено од Асидус