Поучни приказни

Тајната на вечната љубов

23 јули, 00:08

Со години се раскажува една стара Индијанска приказна во која се зборува за двајца млади Индијанци - момче и девојка.
Еден ден тие се упатиле кон домот на големиот поглавица на нивното племе, одлучно велејќи му ги следните зборови:

„Ние се сакаме! Сакаме да ни го дадеш твојот благослов и да не научиш што треба да правиме за нашата љубов да може да трае вечно.”

„Добро” - им одговорил поглавицата - „ќе ви кажам што ќе треба да правите, но најпрво ќе ве замолам да дојдете со мене горе во планината, пред да тргнете најдете секој по еден орел, земете го со вас, дојдете со мене и после ќе видиме што ќе правиме следно”.

Двајцата млади се упатиле кон различни правци и после кратко време секој од нив се вратил со по еден орел, па потоа со поглавицата тргнале кон високата планина.
Кога стигнале на самиот врв на планината поглавицата им рекол:

„Земете го сега ова кусо јаже и со неговите краеви врзете им по една нога на орлите.”
Вљубениот пар го послушал поглавицата и со јажето им врзал по една нога на птиците.

„Сега пуштете ги да летаат.”

Младичот и девојката ги фрлиле орлите високо кон небото за да летаат, но тие не можеле ни една секунда да летаат бидејќи на двата им била заврзана по една нога со истото јаже.
Орлите паднале на земја и почнале еден со друг да се колваат сакајќи да се ослободат од јажето кое не им дозволувало слободно да летаат.
Поглавицата, стариот Индијанец,  им рекол на младите Индијанци:

„Сега пресечете го јажето!”

Младите ја извршиле и таа наредба , го пресекле јажето и повторно ги фрлиле орлите кон небото. Овој пат птиците за многу кратко време се издигнале високо кон небото, а мудриот поглавица им рекол:

„Ете, тоа е тајната на вечната љубов и среќа: ако луѓето се заврзани едни за други никогаш нема да успеат да полетаат. Вие и без да бидете заврзани можете слободно да летате заедно. Ако сепак одлучите да се врзете, никогаш нема да можете да ги спознаете љубовта и среќата.”


автор: Jakimova Jasmina

Оваа вест е прочитана 1934 пати.

Коментари [0]

Додади коментар


Безбедносен Код:
Security Image  Освежи

Коментар


НА ДЕНЕШЕН ДЕН

19 Мај

19 Мај
Во 1962 година во САД, светски познатата пејачка Мерлин Монро, во чест на 45 - от роденден на тогашниот претседател Џорџ Кенеди, го испеа препевот на песната „Happy Birthday Mr. President”
© 2022 МОЈ ПОРТАЛ  Сите права се заштитени.   изработено од Асидус