Разгледници

Македонија – ризница на манастири и духовност

13 февруари, 00:20

Далеку од градската врева и секојдневието, изолирани во тишина и обвиткани со мајката природа, насекаде низ нашата Македонија почиваат манастирите – непресушни ризници на монаштвото и духовноста.

Додека живописите ја раскажуваат својата приказна, тишината и чувството на душевен мир ве исполнуваат и ве носат во светот на духовноста.
А таму, во тој чудесен свет, нема место за лоши мисли и намери, таму царува мирот, добрината, насмевката измамена од убавината на природата која се сплотила со манастирот.

Ова е нашата убава земја, претставена преку манастирите. Самиот поглед на овие прекрасни разгледници буди пријатни чувства и желба да се доживеат одблизу, за момент да се биде дел од тишината и спокојот кој го нудат.

Манастир Трескавец – Прилеп

 

Манастир Водоча – Струмица

 

Манастир Св. Андреа – Матка

 

Манастир Св. Јоаким Осоговски – Крива Паланка

 

Манастир Св. Наум – Охрид

 

Манастир Св. Јован Бигорски – Дебарско

 

Лесновски Манастир – Пробиштип


автор: Jakimova Jasmina

Оваа вест е прочитана 9580 пати.

Коментари [0]

Додади коментар


Безбедносен Код:
Security Image  Освежи

Коментар


НАЈПОПУЛАРНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО

© 2019 MOJ PORTAL  All Rights Reserved.   изработено од Асидус