Разгледници

Македонскиот фолклор – културно и духовно богатство

29 март, 00:18

Кога на некој странец ќе му ја спомнете Македонија, првата асоцијација му се Охрид и Езерото, манастирите, народните ракотворби.

Овој народ создал огромно културно богатство, претставено преку песни, ора, народни носии, иконостаси...

Наши се, а како да ги забораваме, како да не му придаваме доволно важност на сè она што значи македонско, автентично.

За да не го заборавиме звукот на Македонија, тропањето на разбојот, на тапанот, песната на македонската жена која неуморно ткае, овој пат ви ја претставуваме Македонија низ малку поинакви разгледници.

Погледнете, слушнете, почувствувајте ја сопствената историја и бидете горди на сопственото богатство.

Македонија, традиционална, изворна, преку звукот на гајдата и разбојот.

Гајдарско оро


Македонски народни носии


Како ткаеле нашите баби

 


автор: Stojanovska Elena

Оваа вест е прочитана 12825 пати.

Коментари [0]

Додади коментар


Безбедносен Код:
Security Image  Освежи

Коментар


НА ДЕНЕШЕН ДЕН

6 Јуни

6 Јуни

Во 1799 година, во Москва е роден познатиот руски поет и основач на модерната руска литература, Александар Сергеевич Пушкин.

© 2023 МОЈ ПОРТАЛ  Сите права се заштитени.   изработено од Асидус