Рецепти
Француски палачинки
28 февруари, 00:02
Подготовка
Тесто за палачинки:
Во подлабок сад ставете 2 јајца, 280 гр. брашно, ½ л. млеко и малку сол. Добро измешајте ја смесата за да не останат грутки. Од оваа смеса се пржат палачинки.
Крем:
Во посебен сад ставете 150 гр. шеќер, 8 жолчки, ½ л. млеко и чаша бело вино. Смесата се мати сè додека да стане пенеста.
Земете сад за печење, премачкајте го со масло и нанесете лебни трошки. Потоа нанесете една палачинка, прелијте ја со кремот и над неа нанесете ја другата палачинка. На овој начин се прелива секоја од палачинките. Откако ќе ја премачкате секоја од палачинките, пресечете ги на три дела и прелијте ги со остатокот од кремот. Така подготвената торта од палачинки ставете ја да се потпече.
Добар апетит!
извор: Мој Портал
автор: Stojkoska Monika
Оваа вест е прочитана 3995 пати.
Додади коментар