Рецепти
Погача
28 март, 07:04
1 кг. брашно
2 квасци надојдени
100 мл. млака вода
малку сол
Фил:
3 јајца
300 гр. сирење
Тестото се замесува и се остава да кисни половина час.
Потоа, се сучи во една голема кора, се премачкува со маргарин и се става филот, кој треба убаво да се распредели по целата површина.
Следно, тестото се витка како ролат и се сечи на парчиња со дебелина од 2 до 3 сантиметри. Добиените парчиња, во круг се редат во тркалезно тавче бр. 28 или бр. 30, претходно намачкано со масло.
Погачата која се добива на ваков начин се премачкува со јајце, ѝ се става сусам и малечки парчиња маргарин и се печи 45 минути во загреана рерна на 180 степени.
извор: Мој Портал
автор: Jakimova Jasmina
Оваа вест е прочитана 7419 пати.
Додади коментар