Убава наша, Репортажи

Смоларски водопад

20 декември, 10:33

 

 

 

 

 

 

Над селото Смоларе, во општината Ново Село, Струмичко, на надморска висина од 630 метри, скриен длабоко во северните падини на планината Беласица, помеѓу столетните букови дрвја, во долниот тек на Смоларска река, се наоѓа Смоларскиот водопад.

Овој водопад е единствениот постојан и највисок водопад во нашата земја, чиј пад на водата е од 39,5 метри.
Водата, од врвот на водопадот па сe до дното на џиновскиот лонец, широк 11 метри, а длабок од 0,5 до 0,7 метри, паѓа по мазна карпа, притоа ослободувајќи освежителна пареа која доаѓа сe до платформата од каде може да се набљудува.

Од Смоларе до водопадот се стигнува по тесен земјен пат кој е убаво означен и безбеден и кој минува низ природа и зеленило какво што нема на ниедно друго место.

Природата не се штедела во овој предел од Македонија, ја распрострала својата убавина, овозможувајќи ни неповторлива глетка вредна за паметење.

Посетата на Смоларскиот водопад е вистинско уживање во неповторливата глетка и во недопрената убавина.

Маѓијата од убавината која го одзема здивот повторно ги навраќа оние кои еднаш го посетиле. 

 


автор: Jakimova Jasmina

Оваа вест е прочитана 7358 пати.

Коментари [0]

Додади коментар


Безбедносен Код:
Security Image  Освежи

Коментар


ПОПУЛАРНО

Есенски бајки – фотографии за убав ден

2019-09-30 06:27:57
Есенски бајки – фотографии за убав ден
Неверојатните трансформации на природата се најзабележливи токму во есен и не може, а да не ја забележиме убавината која нè опкружува. Фотографот Алекс Гриншпан направи прекрасна серија фотогра

НА ДЕНЕШЕН ДЕН

11 Ноември

11 Ноември
На денешен ден, во 1974 година е роден американскиот актер и продуцент Леонардо Ди Каприо.     
© 2019 MOJ PORTAL  All Rights Reserved.   изработено од Асидус