Статии

Големите едноставни мудрости на Далај Лама

19 ноември, 00:06

Монахот Далај Лама кој ги поддржува Тибетанските монаси и се бори за нивните права, е еден од најмудрите живи духовни учители чии зборови зрачат со позитивност, едноставност и мудрост.

На некои луѓе им е дадена дарба да пренесуваат мудри пораки до луѓето кои ги имаат длабоко во нив, со цел да го олеснат и подобрат нивниот живот, па така и зборовите на Далај Лама ја имаат токму таа цел, да олеснат нечиј живот, да направат полесно и побрзо да се прифатат одредени нешта, да ја зголемат вербата и да учат на духовност.

Сѐ што од него е кажано како мудрост не кажува нешто ново и до сега неслушнато, туку напротив тоа се работи кои сите барем еднаш во животот сме ги слушнале но не сме им придале никакво значење, а токму сега е моментот за да размислиме подлабоко за зборовите кои следат и да ја разбереме суштинската порака која преку нив ни е наменета токму нам.

Па да започнеме, време е за размислување и за учење smiley

  • Кога ќе изгубите во некоја ситуација, немојте ни случајно да ја заборавите лекцијата која како поука треба да ја извлечете од таа ситуација.
  • Запомнете дека не добивањето на тоа што сте го посакувале, понекогаш е прекрасна среќа.
  • Убаво научете ги правилата за да можете да ги прекршите правилно кога ќе дојде време за тоа.
  • Не дозволувајте мало недоразбирање да расипи големо пријателство.
  • Кога ќе сфатите дека сте направиле грешка, преземете итни чекори за да ја поправите.
  • Широко отворете ги вашите раце кон нови промени, но никако немојте да дозволите да исчезнат вредностите кои ги поседувате.
  • Запомнете дека тишината понекогаш е најдобриот одговор.
  • Живејте добар и чесен живот за кога ќе остарете да може да се навратите на спомените и повторно да уживате во нив по втор пат. 
  • При несогласувања со најблиските обратете внимание само на моменталната ситуација. Никако не мешајте го минатото.
  • Мерете го својот успех по работите од кои што сте морале да се откажете за да го постигнете.

автор: Jakimova Jasmina

Оваа вест е прочитана 3639 пати.

Коментари [0]

Додади коментар


Безбедносен Код:
Security Image  Освежи

Коментар


ПОПУЛАРНО

Фенг шуи дневни ритуали за убав ден

2020-01-09 05:34:00
Фенг шуи дневни ритуали за убав ден

Фенг шуи се практикува илјадници години наназад, а оние кои ги следат советите на ова древно учење во својот живот внесуваат здравје, хармонија, благосостојба и среќа.

НА ДЕНЕШЕН ДЕН

24 јануари

24 јануари
Во 1956 година, Министерството за народна просвета на Македонија ја одобри првата Граматика на македонски јазик од професор Круме Кепески, наменета како учебник за средните училишта.   &nbs
© 2020 MOJ PORTAL  All Rights Reserved.   изработено од Асидус