Сте слушнале ли за Ангелскиот водопад - највисокиот водопад во светот?

24 октомври, 00:05

Во 1933 година благодарение на големиот авантурист и акробатски пилот Џејмс Ангел луѓето во светот дознаа дека во Боливар - град која се наоѓа во Венецуела, се наоѓа највисокиот водопад.
Ангелскиот водопад кој името го добил по неговиот пронаоѓач, е висок цели 979 метри.

Замислете само колку величествена сила и моќ би се доживеала од високиот пад на водата кога би се нашле на ова неверојатно место.

Само колку за информација овој водопад е подолг за цели 15 пати од светски познатите водопади на Нијагара чија должина изнесува 52 метри.

Тоа што само една река е заслужна за формирањето на ова неверојатно природно здание - реката Чурун, не го прави овој водопад помалку интересен од Нијагарините водопади кои се формирани со слевање на повеќе реки.
Ако годината е многу влажна и има повеќе дождови и Ангелскиот водопад знае да биде богат со вода и да изгледа уште поспектакуларно, а ако водостојот на реката Чурун е понизок и ако дуваат многу силни ветрови тогаш се случува водата од водопадот да се претвори во облак од ситни водени капки кои се распространуваат насекаде, а многу често поради честите сушни периоди се случува ниту една капка од водопадот да не падне на земјата. 

На фотографиите погледнете само колку е прекрасен и неверојатен овој водопад и уживајте во неговата едноставност и убавина.

Сте слушнале ли за Ангелскиот водопад - највисокиот водопад во светот?, Ste slusnale li za Angelskiot vodopad najvisokiot vodopad vo svetot, zanimlivost, interesno, vodopad, najvisok vodopad, Angelski vodopad, занимливост, интересно, водопад, највисок водопад, Ангелски водопад

Сте слушнале ли за Ангелскиот водопад - највисокиот водопад во светот?, Ste slusnale li za Angelskiot vodopad najvisokiot vodopad vo svetot, zanimlivost, interesno, vodopad, najvisok vodopad, Angelski vodopad, занимливост, интересно, водопад, највисок водопад, Ангелски водопад

Сте слушнале ли за Ангелскиот водопад - највисокиот водопад во светот?, Ste slusnale li za Angelskiot vodopad najvisokiot vodopad vo svetot, zanimlivost, interesno, vodopad, najvisok vodopad, Angelski vodopad, занимливост, интересно, водопад, највисок водопад, Ангелски водопад

Сте слушнале ли за Ангелскиот водопад - највисокиот водопад во светот?, Ste slusnale li za Angelskiot vodopad najvisokiot vodopad vo svetot, zanimlivost, interesno, vodopad, najvisok vodopad, Angelski vodopad, занимливост, интересно, водопад, највисок водопад, Ангелски водопад

Сте слушнале ли за Ангелскиот водопад - највисокиот водопад во светот?, Ste slusnale li za Angelskiot vodopad najvisokiot vodopad vo svetot, zanimlivost, interesno, vodopad, najvisok vodopad, Angelski vodopad, занимливост, интересно, водопад, највисок водопад, Ангелски водопад

Сте слушнале ли за Ангелскиот водопад - највисокиот водопад во светот?, Ste slusnale li za Angelskiot vodopad najvisokiot vodopad vo svetot, zanimlivost, interesno, vodopad, najvisok vodopad, Angelski vodopad, занимливост, интересно, водопад, највисок водопад, Ангелски водопад

Сте слушнале ли за Ангелскиот водопад - највисокиот водопад во светот?, Ste slusnale li za Angelskiot vodopad najvisokiot vodopad vo svetot, zanimlivost, interesno, vodopad, najvisok vodopad, Angelski vodopad, занимливост, интересно, водопад, највисок водопад, Ангелски водопад


автор: Jakimova Jasmina

Оваа вест е прочитана 3503 пати.

Коментари [0]

Додади коментар


Безбедносен Код:
Security Image  Освежи

Коментар


НА ДЕНЕШЕН ДЕН

18 Мај

18 Мај
Во 1872 година во селото Влахи, Мелничко, во Пиринска Македонија, денешна Бугарија, е роден Јане Сандански, еден од најистакнатите македонски револуционери, познат и почитуван војвода и одличен раково
© 2022 МОЈ ПОРТАЛ  Сите права се заштитени.   изработено од Асидус