Убава наша

Ајде да учиме ора

14 јули, 07:24

Она без кое ни еден македонски собир не поминува се македонските народни ора. Од лесни и бавни до тешки и брзи, македонската нација е богата во секој поглед во својата култура. 

Македонските ора можеме да ги поделиме во пет регионални групи: западни, југо-западни, јужни, источни и северни. 

На празници, свадби, на разни прослави, секаде каде има македонци се игра македонското оро. Ората се пропратени со гајда, зурла, тапан, кавал, дајре и други инструменти карактеристични за ова поднебје. Кај повеќето ора имаме промена на ритамот од бавен кон брз. 

Македонски народни ора кои и денес се играат:

 • Правото
 • Пајдушкото
 • Елено моме
 • Беранче
 • Беровка
 • Влашко 
 • Касапско
 • Малешевка
 • Невестинско
 • Осоговка
 • Потрчано
 • Право Тиквешко
 • Ратевка
 • Тешкото
 • Тиквешко
 • Тоска
 • Чучук …

Тешкото во изведба на Националниот ансамбл за народни игри и песни на Македонија „Танец“
 


автор: Stojkoska Monika

Оваа вест е прочитана 16922 пати.

Коментари [0]

Додади коментар


Безбедносен Код:
Security Image  Освежи

Коментар


НА ДЕНЕШЕН ДЕН

14 април

14 април

На денешен ден се навршуваат 17 години од смртта на Видое Подгорец, еден од најплодните македонски писатели, поет, романсиер, патописец и раскажувач.

© 2024 МОЈ ПОРТАЛ  Сите права се заштитени.   изработено од Асидус