Убава наша

Градот под Марковите Кули – Прилеп

14 ноември, 10:15

Марко Цепенков, Крали Марко, Итар Пејо, сите овие имиња асоцираат на Прилеп.

Градот кој се наоѓа под Марковите Кули уште е познат и како градот на тутунот. Миризбата на тутунот потсетува на минатото, потсетува на ,,Тутуноберачите”. Градот Прилеп живее за и од тутунот.

Сместен е во северниот дел на Пелагониската котлина.

Според едно предание градот бил прилебно место (место каде што се правело леб), па од таму и го добил своето име.

Предисториската населба Маркови Кули која се наоѓа веднаш до градот, зборува за богатата историја и минато на овој град.

Со старите фотографии од Прилеп ќе ве навратиме во минатото и ќе ве оставиме да уживате во првобитниот изглед на градот.


автор: Jakimova Jasmina

Оваа вест е прочитана 9469 пати.

Коментари [1]

iva

Ovde na ovaa stranica ima mnogu ubavi sliki.

Додади коментар


Безбедносен Код:
Security Image  Освежи

Коментар


© 2024 МОЈ ПОРТАЛ  Сите права се заштитени.   изработено од Асидус