Убави нешта

Петра – Јордан

06 јуни, 02:31

Најпознатиот историски и археолошки град, а воедно и  најпосетената туристичка атракција во Јордан е градот Петра.

Овој град лежи на падините на планината Ор, основан е уште во 312 п.н.е. и препознатлив е по својата архитектура - обработени камени блокови.

Градот Петра е прогласен за Светско наследство на УНЕСКО од 1985 година, и во записите на УНЕСКО овој град е опишан како „еден од најскапоцените културни особини на културното наследство на човекот”.

Манастирот, најголемиот споменик на Петра, датира од 1 - от век пред нашата ера и бил посветен на богот Obodas. (оваа информација е запишана врз урнатините на самиот манастир).  


автор: Stojkoska Monika

Оваа вест е прочитана 4881 пати.

Коментари [0]

Додади коментар


Безбедносен Код:
Security Image  Освежи

Коментар


НА ДЕНЕШЕН ДЕН

14 април

14 април

На денешен ден се навршуваат 17 години од смртта на Видое Подгорец, еден од најплодните македонски писатели, поет, романсиер, патописец и раскажувач.

© 2024 МОЈ ПОРТАЛ  Сите права се заштитени.   изработено од Асидус