Животен стил, Кујна, Рецепти
Вишновка – домашен ликер
Вишновката е добро познат рецепт од нашите баби. Многу е вкусна, има пријатна арома и потсетува на Шери бренди.
Знаејќи ја лековитоста на вишните, овој пијалак е доста здрав, доколку се пие во умерени количини.
Состојки:
300 гр. вишни без коски
300 гр. шеќер
300 мл. ракија
Подготовка:
Во стаклено шише или поголема тегла ставете ги вишните и шеќерот. Доколку сакате да добиете поголема количина, ставете повеќе вишни, но соодносот со шеќер и ракија секогаш да биде 1:1 ( 500 гр. вишни – 500 гр. шеќер- 500 мл. ракија).
Во садот додадете и лажица – две коски од вишните кои на ликерот ќе му дадат посебна арома и малку горчина.
Оставете го садот на сонце 40 дена, повремено протресете го, за шеќерот побрзо да се стопи. По истекот на 40-те дена процедете ја течноста и додадете послаба ракија.
Вишните може да ги замрзнете и да ги користите за слатки пити и колачи, а ликерот пијте го во добро друштво.
На здравје!
Додади коментар