За неа

Историјата на коктел фустанот

07 ноември, 00:22

Коктел фустанот е безвременско парче облека кое секоја жена мора да го има. 

Неговите почетоци датираат од периодот по Првата Светска Војна, кога социјалните промени довеле до раѓање на модерна и независна жена.

Во овој период жените почнале да излегуваат во клубови и да присуствуваат на приватни коктел забави.


20-те години на минатиот век се години на раѓањето на коктел фустанот, кој во тоа време бил доста конзервативен, со должина до глуждовите.

Во 1926 година Коко Шанел го лансирала својот црн коктел фустан, со што направила вистинска револуција во светот на модата.

Ист оријата на коктел фустанот, Првата Светска Војна, Коко Шанел, холивудски ѕвезди, Кристијан Диор, мал црн фустан, Одри Хепберн, Грејс од Монако, Појадок кај Тифани, dior, coco chanel, koktel fustan, moda, мода

Инспирирани од фустанот на Шанел, дизајнерите создавале прекрасни креации, безвременски коктел фустани кои ги носеле холивудските ѕвезди.

Ист оријата на коктел фустанот, Првата Светска Војна, Коко Шанел, холивудски ѕвезди, Кристијан Диор, мал црн фустан, Одри Хепберн, Грејс од Монако, Појадок кај Тифани, dior, coco chanel, koktel fustan, moda, мода
Незаборавната Одри Хепберн носеше прекрасни коктел фустани во Појадок кај Тифани

Ист оријата на коктел фустанот, Првата Светска Војна, Коко Шанел, холивудски ѕвезди, Кристијан Диор, мал црн фустан, Одри Хепберн, Грејс од Монако, Појадок кај Тифани, dior, coco chanel, koktel fustan, moda, мода

Ист оријата на коктел фустанот, Првата Светска Војна, Коко Шанел, холивудски ѕвезди, Кристијан Диор, мал црн фустан, Одри Хепберн, Грејс од Монако, Појадок кај Тифани, dior, coco chanel, koktel fustan, moda, мода
Грејс Кели во коктел фустан во филмот Rear Window на Хичкок

Во 40 години од минатиот век Кристијан Диор го именувал коктел фустанот како мал црн фустан, име кое се задржало до денес и кое е синоним за едноставен, женствен црн фустан создаден за вечерни излегувања.

Во 50-те години на минатиот век приказната за коктел фустаните сè уште била актуелна, но во овој период тие имаат должина до колената.

Коктел фустаните се актуелни и денес, ги има со различна боја, крој и должина и не ретко се дел од ревиите на најзвучните имиња во светот на модата.

Ист оријата на коктел фустанот, Првата Светска Војна, Коко Шанел, холивудски ѕвезди, Кристијан Диор, мал црн фустан, Одри Хепберн, Грејс од Монако, Појадок кај Тифани, dior, coco chanel, koktel fustan, moda, мода

Ист оријата на коктел фустанот, Првата Светска Војна, Коко Шанел, холивудски ѕвезди, Кристијан Диор, мал црн фустан, Одри Хепберн, Грејс од Монако, Појадок кај Тифани, dior, coco chanel, koktel fustan, moda, мода

Ист оријата на коктел фустанот, Првата Светска Војна, Коко Шанел, холивудски ѕвезди, Кристијан Диор, мал црн фустан, Одри Хепберн, Грејс од Монако, Појадок кај Тифани, dior, coco chanel, koktel fustan, moda, мода
Коктел фустан - венчаница

Ист оријата на коктел фустанот, Првата Светска Војна, Коко Шанел, холивудски ѕвезди, Кристијан Диор, мал црн фустан, Одри Хепберн, Грејс од Монако, Појадок кај Тифани, dior, coco chanel, koktel fustan, moda, мода

Каков е вашиот омилен коктел фустан?

 


автор: Stojanovska Elena

Оваа вест е прочитана 5010 пати.

Коментари [0]

Додади коментар


Безбедносен Код:
Security Image  Освежи

Коментар


НА ДЕНЕШЕН ДЕН

7 Декември

7 Декември
Во 1914 година во Европа, започнала Првата светска војна, позната во историјата уште и како Големата војна и Војната на нациите. Во бојните полиња кои ги имало насекаде низ Европа, биле мобилизирани н
© 2022 МОЈ ПОРТАЛ  Сите права се заштитени.   изработено од Асидус