Животен стил, Фенг шуи

Значењето на боите во домот

24 август, 16:17

Кога одлучувате каква боја да бидат предметите во вашиот дом, за да си го олесните изборот водете се според теоријата за петте елементи.

Бела боја - ја симболизира цврстината, а се препорачува поради фактот што ги истакнува другите предмети и бои во просторот.

Црна боја - создава импресивна атмосфера, но може да предизвика и депресивност.

Сива - боја на компромис и рамнотежа, која создава формална атмосфера.

Сина боја - го намалува стресот и напнатоста. Симболизира самоувереност и трајност.

Виолетова - боја која се поврзува со интроспекцијата, медитацијата и чесноста.

Црвена - силна, поттикнувачка боја, која може да предизвика раздразливост и хиперактивност, ако ѝ се отстапи голем простор.

Портокалова - симбол на здравје, виталност, ентузијазам и оптимизам.

Розева боја - делува смирувачки, а кај припадничките на понежниот пол ќе ја поттикне нивната женственост. Ја зголемува романтиката и детската разиграност.

Жолта - симбол на сончевата енергија, се поврзува со интелектот, долговечноста и доброто расположение. Добра е за стимулирање на комуникациите, менталната енергија и бистрината на мислите.

Зелена боја - го поттикнува чувството на хармонија и мир. Нејзините светли нијанси симболизираат раст, потемните делуваат смирувачки.

Кафеава боја - има стабилизирачки ефект. Премногу кафеава боја може да предизвика чувство на умор.


автор: Stojanovska Elena

Оваа вест е прочитана 586 пати.

Коментари [0]

Додади коментар


Безбедносен Код:
Security Image  Освежи

Коментар


ПОПУЛАРНО

Мудрост која може да ни го промени животот

2014-08-07 10:06:29
Мудрост која може да ни го промени животот
Царот разбрал дека во неговото царство живее некој мудрец, па го повикал кај себе. Кога го видел му рекол: „Ти ли си мудрецот? Изгледаш како свиња од најбедната кочина!”
© 2014 MOJ PORTAL  All Rights Reserved.   изработено од Асидус