Здравје, Природни лекови

Знаеме ли сѐ за шипката?

30 септември, 00:24

Шипката е диво овошје кое расте во трнливи грмушки. 
Во народната медицина се употребувало уште пред многу години бидејќи луѓето уште тогаш знаеле за неговите лековити својства.
Иако шипката е препорачливо да се пие како чај, или да се консумира како свежо овошје во есен и во зима, може да се консумира и во овој дел од годината кога времето знае да биде ептен променливо, бидејќи покрај останатите лековити својства, шипката првенствено влијае врз подобрување на имунолошкиот систем.

Но зошто токму шипката е кралицата помеѓу овошјата и спаѓа во групата на природни мултивитамини?

Шипката претставува богат антиоксиданс, изобилува со витамини и тоа најмногу со витамин Ц, потоа витамини П, Б12, Б2, Б1, К, А, како и натриум, јаболкова и лимонска киселина, природен шеќер, етерични масла, пектин, ванилин, танин, протеини, растителни влакна, минерали и многу други корисни состојки.
Со еден збор кажано шипката претставува „природна витаминска бомба” за организмот затоа што го подобрува во секаква смисла на зборот.

Но како и со консумирањето на сите останати природни тревки и плодови, така и со шипката не треба да се претерува затоа што може да предизвика сосема спротивни и непосакувани ефекти по здравјето. 
Треба да се пие и јаде во умерени количини.

За што сѐ може да ви помогне шипката?

Шипката благопријатно влијае врз системот за варење, одлична е во лечењето на многу болести, а незаменлива е кога се консумира превентивно.
Ако чајот од шипка се пие редовно и во умерени количини, во голема мера ќе бидат задоволени потребите на организмот за витамин Ц.  

Шипката подготвена како чај исто така помага и за:

  • намалување на слободните радикали во организмот, со што се намалуваат шансите за заболување од рак;
  • ги чисти дишните патишта и го олеснува дишењето;
  • го чисти шлајмот од дишните патишта;
  • помага при инфекција на мочните канали;
  • спречува настинка и други вирусни инфекции;
  • го спречува стареењето на клетките и ги обновува истите;
  • го стимулира мокрењето;
  • штити од кардиоваскуларни болести;
  • ја подобрува циркулацијата;
  • ја прочистува крвта;
  • помага при мачнини;
  • благо го намалува покачениот крвен притисок;
  • помага за исфрлање на камчиња од бубрезите и мочниот меур;
  • многу позитивно делува на коските, мускулите и кожата;
  • одлична е против реума;
  • ги намалува болките предизвикани од заболени или расипани заби;
  • помага при детоксикација на организмот;
  • го намалува стресот и смирува;
  • го подобрува имунитетот;
  • зајакнува, освежува и ја зголемува енергијата;
  • ги намалува болките во желудникот;
  • го нормализира менструалниот циклус;
  • помага при лечење на хемороиди;
  • ја смирува кашлицата;
  • помага при лечење на акни, изгореници и лузни;
  • ги намалува брчките и ја подмладува кожата;
  • ги ублажува болките предизвикани од артритис;
  • го намалува покачениот холестерол.

Благодатите од шипката се огромни и поради нив токму таа - шипката е незаменлива овошка. 
Може да се консумира како свежо овошје, а може да се консумира и како чај и тоа приготвен од свежи или од суви плодови.

Како да подготвите чај од шипка кој ќе ги задржи сите хранливи и лековити состојки?

Во 1 литар вода ставете 200 до 300 грама суви или свежи плодови од шипка. Оставете ја водата на оган додека да зоврие. Откако ќе зоврие тргнете го садот од оган и течноста оставете ја да стои неколку часови или цела ноќ. 
Наредниот ден омекнатите плодови издробете ги со виљушка или испасирајте ги со блендер и вратете ги повторно во течноста. Ако има потреба додадете уште малку вода и садот ставете го повторно на оган додека да зоврие. Потоа тргнете го од огнот, оставете го да се олади, процедете го и во умерени количини пијте го во текот на денот. 
Чајот може да се заслади со мед или да се додаде цимет и лимон, но најдобро е да се пие без никакви додатоци бидејќи е многу вкусен и без нив.


Важно е да се спомне дека чај од шипка треба да пијат доилките, затоа што преку млекото витаминот Ц стигнува до бебето кое благодарение на него ќе биде поздраво и отпорно на настинки и други вирусни инфекции.


автор: Jakimova Jasmina

Оваа вест е прочитана 4284 пати.

Коментари [0]

Додади коментар


Безбедносен Код:
Security Image  Освежи

Коментар


ПОПУЛАРНО

Збогум лето, добредојде есен!

2019-09-30 09:18:08
Збогум лето, добредојде есен!

Богатството на вашиот живот не се мери според она што ќе го пожнеете, туку според она што ќе го засадите.

НА ДЕНЕШЕН ДЕН

13 Декември

13 Декември

Во 1967 година роден е познатиот актер Jamie Foxx.

© 2019 MOJ PORTAL  All Rights Reserved.   изработено од Асидус