Жолти коцки – вкусно задоволство
Неверојатно вкусни, декоративни, едноставно се топат в уста!
Состојки:
4 јајца
1 шолја шеќер
1 шолја шеќер во прав
1 шолја мелени ореви
1 шолја брашно
1 маргарин
2 ванили
Подготовка:
За тесто
4 белки убаво се матат со 1 шолја шеќер. Маргаринот се мати одделно, па му се додаваат мелените ореви. Изматените белки се мешаат со смесата од маргарин и ореви, се додава 1 шолја брашно и смесата се печи во тавче бр. 28 на околу 180° Ц , 20 до 25 минути(печете на онаа температура на која вообичаено печете тесто за колачи или торти).
За фил
4 жолчки убаво се матат со 1 шолја шеќер во прав и 2 ванили.
Кога тестото ќе се испече, филот се става одозгора, па повторно се враќа во рерна. Рерната исклучете ја и оставете ја малку подотворена. Кога филот ќе се потсуши и ќе фати убава цврста кора, колачот е готов.
Исечете го на коцки и по желба декорирајте го, иако и без некоја посебна декорација коцките изгледаат убаво, а вкусот е навистина посебен.
Добар апетит!
Додади коментар