Занимливост, Убави нешта

Зошто Будимпешта е еден од најубавите градови во Европа

07 октомври, 01:15

Сместен на двата брега од прекрасниот Дунав, Будимпешта е град кој е посебен по многу нешта.

Многумина го сметаат за најубавиот град во Европа, а прогласен е и за 9-от најубав град во светот.

Ова идилично место ќе ве воодушеви со својата архитектура, историја, втората најстара подземна железница во светот, 80-те геотермални извори и втората по големина синагога во светот.


Градот на Дунав е место кое секој посакал да го посети барем еднаш во животот. За сите оние кои немаат таква можност, тука се фотографиите кои ќе ве поведат на една незаборавна визуелна прошетка и ќе ве направат побогати за едно неверојатно искуство.

Што е тоа што Будимпешта ја прави толку посебна?

Рибарскиот бастион

Зошто Будимпешта е еден од најубавите градови во Европа, Дунав, европа, синагога, црква, бастион, парламент, budimpesta, crkva, bastion, parlament, dunav, evropa

Зошто Будимпешта е еден од најубавите градови во Европа, Дунав, европа, синагога, црква, бастион, парламент, budimpesta, crkva, bastion, parlament, dunav, evropa
Изградено некаде во 1800 година, ова прекрасно здание се состои од 7 кули кои ги претставуваат седумте племиња кои ја основале нацијата. Бастионот се издига високо над градот, а глетката на Дунав и Будимпешта е неповторлива.

Зградата на Парламентот

Зошто Будимпешта е еден од најубавите градови во Европа, Дунав, европа, синагога, црква, бастион, парламент, budimpesta, crkva, bastion, parlament, dunav, evropa
Прекрасниот дом на Парламентот е трет по големина во светот. По речиси 20 години изградба, завршен е во 1902 година и се состои од 691 просторија.

Базиликата Свети Стефан

Зошто Будимпешта е еден од најубавите градови во Европа, Дунав, европа, синагога, црква, бастион, парламент, budimpesta, crkva, bastion, parlament, dunav, evropa

Зошто Будимпешта е еден од најубавите градови во Европа, Дунав, европа, синагога, црква, бастион, парламент, budimpesta, crkva, bastion, parlament, dunav, evropa

Зошто Будимпешта е еден од најубавите градови во Европа, Дунав, европа, синагога, црква, бастион, парламент, budimpesta, crkva, bastion, parlament, dunav, evropa
Висока е 96 метри и претставува најголема црква во Будимпешта.

Синагогата

Зошто Будимпешта е еден од најубавите градови во Европа, Дунав, европа, синагога, црква, бастион, парламент, budimpesta, crkva, bastion, parlament, dunav, evropa
Втора по големина во светот и најголема во Европа, Синагогата е приказна сама за себе. Грандиозно здание кое остава без здив.

Плоштадот на хероите

Зошто Будимпешта е еден од најубавите градови во Европа, Дунав, европа, синагога, црква, бастион, парламент, budimpesta, crkva, bastion, parlament, dunav, evropa
Плоштадот е дом на Музејот на ликовна уметност и Палатата на уметноста и е ставен под заштита на Унеско.

Чевлите покрај Дунав

Зошто Будимпешта е еден од најубавите градови во Европа, Дунав, европа, синагога, црква, бастион, парламент, budimpesta, crkva, bastion, parlament, dunav, evropa
Направени по примерот на чевлите кои се носеле за време на Втората Светска Војна, овие мали уметнички дела се посветени на унгарските Евреи кои биле убивани и фрлани во Дунав за време на војната. Историјата сведочи дека чевлите биле многу вредни во тоа време, па од жртвите се барало да ги соблечат пред да бидат погубени. Малите потсетници на мрачната историја се направени во 2005 година од двајца унгарски скулптори.

Католичката црква посветена на Свети Матијаш

Зошто Будимпешта е еден од најубавите градови во Европа, Дунав, европа, синагога, црква, бастион, парламент, budimpesta, crkva, bastion, parlament, dunav, evropa

Зградата на операта

Зошто Будимпешта е еден од најубавите градови во Европа, Дунав, европа, синагога, црква, бастион, парламент, budimpesta, crkva, bastion, parlament, dunav, evropa

Зошто Будимпешта е еден од најубавите градови во Европа, Дунав, европа, синагога, црква, бастион, парламент, budimpesta, crkva, bastion, parlament, dunav, evropa

И уште неколку обележја на градот на Дунав...

Зошто Будимпешта е еден од најубавите градови во Европа, Дунав, европа, синагога, црква, бастион, парламент, budimpesta, crkva, bastion, parlament, dunav, evropa

Зошто Будимпешта е еден од најубавите градови во Европа, Дунав, европа, синагога, црква, бастион, парламент, budimpesta, crkva, bastion, parlament, dunav, evropa

 


автор: Stojanovska Elena

Оваа вест е прочитана 3917 пати.

Коментари [0]

Додади коментар


Безбедносен Код:
Security Image  Освежи

Коментар


© 2022 МОЈ ПОРТАЛ  Сите права се заштитени.   изработено од Асидус