Легенди

Легендата за Дедо Мраз

Легендата за Дедо Мраз
03 јануари, 00:41

Легендата за Дедо Мраз започнува уште во далечната 280 година од нашата ера, кога се смета дека се родил Свети Никола, монах кој зрачел со својата добрина и несебичност.

Легендата за снегулките

Легендата за снегулките
03 јануари, 00:02
Многу одамна една светла ѕвезда го покажуваше патот до местото каде се роди бебето Исус.        

Легенда за Халеакали - кратерот во кој било заробено Сонцето

Легенда за Халеакали - кратерот во кој било заробено Сонцето
15 јуни, 00:03

Халеакали на полинезиски значи „Куќа на Сонцeто”, а зошто токму ова место се поврзува со Сонцето ќе ви открие легендата која и ден денес се раскажува помеѓу жителите на ова место.

Легенда за детелината со четири листа

Легенда за детелината со четири листа
21 мај, 00:03

Сигурно до сега имате слушнато дека детелината со четири листа носи среќа и сигурна сум дека сите вие како и јас како мали сте барале и сте сакале да пронајдете детелина со четири листа.

Легендата за Божиќното ѕвонче

Легендата за Божиќното ѕвонче
08 јануари, 00:03
Ѕвончињата, тие прекрасни украси кои секоја година ги красат домовите за новогодишните и божиќните празници, раскажуваат една прекрасна приказна.            

ПОПУЛАРНО

НА ДЕНЕШЕН ДЕН

13 Јуни

13 Јуни

Во 1953 година во Денвер, во Колорадо, е роден актерот Тим Ален Дик.

© 2021 МОЈ ПОРТАЛ  Сите права се заштитени.   изработено од Асидус